Winston Cigarettes
  • Български
  • English
официален уебсайт

   

История

 

Начало

1991

След напускането на Ера, през лятото на 1991, Любомир Малковски решава как да продължи нататък, обмисляйки различни идеи. На 1 август му хрумва името Ер Малък, което да използва при създаването на нов проект. Скоро след това се появява и идеята за песента „Българи". Две седмици по-късно, вече готова в суров вид, той я споделя с Адриан Иванов, с когото са свирили в Ера преди това. Адри с радост се включва в новия проект. От него Любо разбира, че в България се е върнал Ивайло Петров, който е свирил с Адри в „Орион”. Той също се присъединява към новия проект. Тримата подготвят песента за запис и през септември влизат в студио 1 на НДК, където я записват с помощта на Румен Антов („Конкурент”) – китара, и Александър Каранджулов („Конкурент”, „Ера”) – барабани, като гости. Записът е продуциран от Любомир Малковски, а датата 18 септември, на която песента е напълно готова – записана и смесена, се превръща в рожден ден за Ер Малък.

Ер Малък 1

Началото е повече от обнадеждаващо. „Българи” се върти по радиостанциите, а отзивите на медиите и публиката са възторжени. Резултатите не закъсняват. Ер Малък получава първите покани за концерти през октомври. На тях все още по-голяма част от изпълненията са от репертоара на Ера. През същия месец групата е отново в студио и записва песента „Вълча порода”, този път в студио „Сити”, продуцирана от предаването „Музикална кутия”. До края на годината следват още концерти, участие на Еко Рок Фест „Спасете Русе!” през ноември, а след покана за участие в предаване по БНТ, е записана още една нова песен - „Кръстопът”, този път вече с Орлин Радински („Акцент”, „Импулс”) на барабаните. 

Така в края на годината Ер Малък е обявен за откритие на годината от слушателите на „Музикална кутия”.

1992

Месеците от януари до април са запълнени с различни ангажименти, а после следват още записи. През април и май постепенно се оформя първият албум на Ер Малък. Някои от песните са още от времето на Любо с Ера – „Вълча порода”, „Скоропоговорка”, „Какво е грях” и „Градът”, която спечелва голямата награда на „Златният Орфей” 1990. Те са записани с нови аранжименти. Други от същото време, но останали недовършени – „Опекуни”, „2010-та”, „Ер Малък”, се раждат истински чак в този албум, а трети – „Българи”, „Кръстопът”, „Затвор”, „На крачка встрани”, „Тълпата” – са изцяло създадени по времето на Ер Малък.

Албумът получава името „Ер Малък 1” и е представен за пръв път пред публика на самостоятелен концерт през юни в залата на Студентски дом в София. Новият проект е приет изключително добре от всички – публика и медии. Следват още концерти, фестивали – „Анти-СПИН” в София, „Франкофоли-92” в Благоевград, а в края на септември, по случай първата годишнина от записването на „Българи” излиза и първият тираж на албума, който бързо се изчерпва. Оттогава „Ер Малък 1” е претърпял множество допълнителни тиражи. Последният е от 2005 година – ограничен тираж на CD, наложен едновременно от продължаващия интерес към албума и изчерпването на музикалните касети като технология.

1993

На годишните музикални награди „Ритъм” на Българска Рок Академия групата е обявена единодушно за Група на 1992г., а Ер Малък 1  - за Албум на 1992г.

През февруари групата отново е в студио, където записва „Странен човек”. Тази песен е включена във всички концерти от тук нататък и е публикувана за пръв път в „Ер Малък” LP, дългосвиреща плоча, която Ер Малък издава съвместно с Балкантон. В нея освен „Странен човек” влизат и песни от „Ер Малък 1” – „Българи”, „Скоропоговорка”, „Кръстопът”, „Ер Малък”, „Затвор”, „2010-та”, „На крачка встрани” и „Какво е грях”.

По същото време са заснети и клипове към песните „Тълпата” и „На крачка встрани”.

Лично

През май групата участва в Концерт за събиране на средства за построяване на детска ортопедична клиника в София. Следват нови ангажименти – концерти, интервюта, телевизионни и радио предавания, а през лятото Любомир Малковски, Орлин Радински, Адриан Иванов и Ивайло Петров решават, че е време за нов проект и се изолират за два месеца от външния свят, съсредоточавайки се върху създаването на нов материал. Раждат се седем нови песни: „Всекидневие”, „Автобиография”, „Огледалото”, „Признание”, „Аз”, „Откровение” и „Suomi”, чийто финландски текст е дело на позната на Орлин Радински от Финландия. Албумът е записан през ноември. Той получава името „Лично”. Краят на записите е отбелязан с голям самостоятелен концерт в НДК през февруари. „Лично” е приет много добре и също претърпява допълнителни тиражи, последният - през декември 2005г., когато е издаден на CD.

1994

Групата поема ангажимент за музика към телевизионна поредица от предавания. Идеята е да се запишат 12 песни като във всяка от тях гостува различен певец. Реализирани са само две от тях. 

На годишните награди „Ритъм” Ер Малък отново е номиниран за група на годината, номинация получава и клипът към „На крачка встрани”.

До края на годината групата концертира из страната, а представяния на двата албума, заедно с интервюта на Любо и Адри се появяват в Италия, Германия, Полша, Холандия и Англия.

1995

На поредните музикални награди „Ритъм” групата отново има номинация за Група на годината. 

През април Ер Малък започва проект за музика към още една поредица телевизионни предавания - „Семейството на Водолея”. За нея групата записва инструментална музика и песента „Семейството на Водолея”. 

1996

Последното появяване пред публика на Ер Малък е през февруари на концерт в зала „Универсиада”, след което групата спира активна дейност през следващите години homeworkforme. През това време всеки работи върху различни проекти. 

Пауза

1998

През 1998г. Любомир Малковски участва в записа на песента „Врана” на Адриан Иванов. През същата година той се представя успешно в конкурса за песен на „Паспорт скоч” заедно с Орлин Радински и Константин Игнатов – бас. Там песента му „Детето в теб” е номинирана и издадена в албум с наградените песни от конкурса. Същата песен намира място и като бонус в преиздадения „Ер Малък 1” CD заедно с „Врана”.

1999

През следващата 1999г. Любомир Малковски отново участва в същия конкурс с нова песен „Вече не знам”, която отново е номинирана. Този път той е на сцената с Константин Игнатов - китара, Владимир Левиев – бас и Петър Илиев – ударни. По същото  време Орлин Радински заминава за Англия, където успява да се наложи като студиен музикант и преподавател по ударни инструменти. Там той също участва в много и различни проекти.

2000

Любомир Малковски се оттегля изцяло от активна дейност, но продължава работа върху нови идеи за песни, инструментална музика и албуми.

Настояще

2005

Адриан Иванов решава да се заеме с преиздаването на „Ер Малък 1” и „Лично”. Той получава съгласието на всички от групата и осъществява намерението си през декември.

2006

Отново съживеният интерес към Ер Малък довежда до покана за концерт през септември, организиран от радио „Тангра Мега Рок”. По това време се навършват 15 години от записа на „Българи” и групата приема с радост възможността да отбележи събитието. На този концерт басистът Владимир Левиев заема мястото на Ивайло Петров. Концертът е записан изцяло и заедно с многобройните материали около него – снимки, интервюта и стари непубликувани материали се издава на DVD „Ер Малък – 15 години”, продуцирано от Любомир Малковски. Самият концерт е вдъхновяващ за групата – феновете пеят текстовете на всички песни, а в паузите дори пеят и сами. Въодушевлението довежда до решение за работа върху нов албум.

2007

През август Любомир Малковски заедно с Орлин Радински, пристигнал специално в България, и Константин Игнатов започват записи на две нови песни. За съжаление те остават недовършени. Любо обаче продължава да подготвя нов материал. 

2010

Покана за нов концерт през март 2010 дава възможност групата да се събере отново. Този път с Константин Игнатов – китара и Иван Несторов („Ера”) - бас. Идеята за албум става отново актуална. На концерта Ер Малък освен стария, известен материал представя и три напълно нови и неизвестни песни на Любомир Малковски: „Докосвам те”, „Нощем” и „Срам”. Всички те са приети много добре от публиката.

Очакване

В момента Любо продължава работата върху новия албум. В него се очаква да намерят място всички негови песни, създадени след 1996 година, както и други съвсем нови и непубликувани до момента.